Vaste marifoon

Marifoon is een specifiek Nederlands woord dat is afgeleid van maritieme telefoon. In alle andere landen heet hetzelfde apparaat een VHF (Very High Frequency)-installatie. Het is een kortegolfzenderontvanger. Er is ook een draagbare variant, de VHF-portofoon. Daarnaast is er ook een speciale draagbare zendinstallatie voor de onderlinge communicatie aan boord: de UHF (Ultra High Frequency)-portofoon.

onderdelen

Microfoon en speaker

Een marifoon bestaat uit een kastje met daaraan een microfoon en soms ook een speaker. Dit kan in de vorm van een telefoon horn zijn met een microfoon en speaker zijde. Of de speaker zit in het kastje en alleen de microfoon zit lost zodat je deze makkelijker naar je mond kunt brengen.

PTT knop

PTT staat voor push to talk. Deze knop moet je indrukken om te praten en te zenden met een marifoon. Deze knop zit meestal aan de zijkant van de microfoon maar het kan ook op een andere plek zitten. Ook zijn er systemen die automatisch gaan zenden als ze geluid horen deze moeten wel goed geconfigureerd worden om niet ongepland uit te zenden

Bedieningspaneel

ON/OFF

Dit 1s de knop die dient om de marifoon aan en uit te zetten.

Volume

De volumeknop van een marifoon regelt de geluidssterkte van de ingebouwde luidspreker. Als de volumeinstelling van de luidspreker te hoog is, kan het geluid gaan rondzingen’.

Squelch

De squelchknop dient om de ruisdrempel van de marifoonontvanger in te stellen. Hiermee regel je de drempel waarboven de ontvangen signalen wel en de ruis niet worden doorgelaten. Ongewenste ruis wordt onderdrukt. Het verkeerd afstellen van de squelch kan tot gevolg hebben dat zwakke stations niet meer worden ontvangen.

Dimmer

Deze knop of toets dient om de lichtsterkte van het display te regelen. Het lijkt een overbodige luxe, maar 's nachts 1s elk licht in de stuurhut, hoe gering ook, erg irritant.

Dual watch

Onder dual watch verstaan we in de maritieme VHF-radiocommunicatie het min of meer gelijktijdig uitluisteren op twee kanalen. In Nederland is dat niet toegestaan en bij een goedgekeurde binnenvaartmarifoon is deze knop afwezig of buiten werking gesteld.

Power

Hiermee bedoelen we niet de knop voor het aan- en uitzetten (dat is de ON/OFF-knop) maar de knop om handmatig op hoog of laag vermogen uit te zenden.

Low power

Onder laag vermogen (low power) verstaan we een zendvermogen van 0,5 -1,0 Watt, ook wel gereduceerd zendvermogen genoemd. Dat is het maximaal toegestane zendvermogen voor communicatie met bruggen en sluizen, radarposten en havenautoriteiten.

High power

Onder hoog vermogen (high power) verstaan we een zendvermogen van 6 tot 25 Watt. Dit wordt ook wel niet gereduceerd zendvermogen genoemd In Nederland is het op het binnenwater niet toegestaan om handmatig van laag naar hoog vermogen te schakelen en bij een goedgekeurde binnenvaartmarifoon is deze knop buiten werking gesteld.

Scrambler

Als je een marifoongesprek voert, kan iedereen meeluisteren. Om meeluisteren te voorkomen kun je een scrambler aanschaffen. De scrambler maakt van de gesproken taal onverstaanbare bliepjes en piepjes. Het gebruik van een scrambler, gekoppeld aan een VHF-installatie, is alleen toegestaan voor openbaar verkeer en op de speciaal daarvoor aangewezen scramblerkanalen. Het gebruik van een scrambler op andere kanalen, Zoals kanaal 16, 17 of 77, is verboden.

Scherm

Op het schermpje kun je zien wat de marifoon doet. Twee belangrijke afkortingen zijn:

  • TX Transmitted Message: verzonden bericht.
  • RX Received Message: ontvangen bericht.

Een binnenvaartmarifoon is bedoeld om te luisteren en te spreken; dat noemen we radiotelefonie. Met een zeevaartmarifoon kun je ook geschreven berichten ontvangen en verzenden. Dat noemen we digital selective calling (DSC). Het gebruik van DSC is op het binnenwater niet toegestaan.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....