Simplex en Duplex

Simplex

Een simplexverbinding is een verbinding waarbij je alleen kunt luisteren of spreken:

  • Als de PTT-knop ingedrukt is, kun je alleen praten (zenden) maar niet luisteren (ontvangen)
  • Als je de PTT-knop loslaat, kun je alleen luisteren (ontvangen) maar niet praten (zenden). Simplex wordt gebruikt voor de communicatie tussen schepen onderling (schip - schipverkeer).

Duplex

Een duplexverbinding is een verbinding zeer vergelijkbaar met wat je gewend bent van een normale telefoon verbinden. Zo kun je technisch gezien, tegelijk luisteren en spreken. De PTT-schakelaar moet, om duplex te kunnen werken, constant worden ingedrukt.

Semi-duplex

Twee schepen kunnen op de VHF-installatie onderling communiceren op een duplex VHF-kanaal als gebruik wordt gemaakt van een relay-walstation. Semi-duplex werkt alleen als beide schepen zich binnen het zendbereik van hetzelfde walstation bevinden. Walstations maken op een duplexkanaal gebruik van een relay-mogelijkheid omdat schepen die op het betreffende kanaal afgestemd zijn elkaar dan kunnen horen. Op deze manier is op een duplexkanaal ook schip-schipverkeer mogelijk. De PTT-schakelaar moet, om semi-duplex te kunnen werken, alleen tijdens het spreken worden ingedrukt.

Voorbeeld:
Op eigen initiatief en op verzoek kan Lelystad een van een schip ontvangen bericht direct uitzenden. Je hoort dan niet alleen de berichten van Lelystad, maar ook het bericht van het schip dat via Lelystad uitgezonden wordt. Lelystad fungeert dan als schakelstation. Met Lelystad als schakelstation kunnen twee schepen met simplexapparatuur (zenden of ontvangen) duplex (zenden en ontvangen) met elkaar communiceren. Semi-duplex werkt niet als twee schepen op volle zee buiten bereik van een walstation hun VHF-installatie hebben ingesteld op hetzelfde duplexkanaal. De schepen kunnen op dit duplexkanaal geen verbinding met elkaar maken.

Afspraken

Je vaart op het IJsselmeer en je hebt de marifoon afgestemd op kanaal 1 (walstation Lelystad). Je hoor dan regelmatig een ander schip Lelystad oproepen. Dat kan eigenlijk niet, want jij hebt simplex-apparatuur en kunt op kanaal 1 het signaal van het andere schip niet rechtstreeks ontvangen. Dat je toch dat andere schip hoort, komt doordat de zender in Lelystad het signaal van dat andere schip direct heruitzendt. Dit noemen we relay. Het signaal komt dus niet van dat andere schip, maar via de zender in Lelystad bij jou binnen.

Voorbeeld:
Je vaart samen met een ander schip op het IJsselmeer en je hebt met het andere schip afgesproken dat je uitluistert op kanaal 1, want Lelystad geeft veel actuele informatie over onder andere het weer op het IJsselmeer. Tegen de middag roep je het andere schip op om af te spreken waar je gaat overnachten. Het andere schip reageert echter niet op je oproep, ook niet als je die veelvuldig herhaalt. Dat komt doordat je oproep alleen gehoord wordt door Lelystad en je hebt met Lelystad geen afspraken gemaakt over het heruitzenden van jouw oproepen.

Simplex- en duplexkanalen

Net als bij de televisie is een kanaal eigenlijk niets anders dan een frequentie of golflengte. Die kun je zien als Je de kanalen van je televisie instelt. Bij de marifonie onderscheiden we simplex-kanalen (één frequentie) en duplexkanalen (twee frequenties).

Simplexkanalen

Dit zijn kanalen die bestaan uit één frequentie (golflengte). Je kunt die frequentie gebruiken om te zenden of te ontvangen, tegelijkertijd zenden en ontvangen kan niet. De meeste schip naar schip-kanalen, zoals 10, 16, 77, zijn simplex-kanalen.

Duplexkanalen

Dit zijn kanalen die bestaan uit twee frequenties(golflengtes). De ene frequentie wordt gebruikt om te zenden, de andere om te ontvangen. De meeste werkkanalen van walstations zijn duplexkanalen, bijvoorbeeld kanaal 1 (Lelystad).

Test je kennis

Je vragen worden geladen....