Accu

Voor een marifoon gebruik je een spanningsbron die gelijkspanning geeft: een accu (accubatterij). Accu's heb je in alle soorten en maten. Tegenwoordig worden jachten meestal uitgerust met onderhoudsvrije gelaccu’s. Bij het marifonie-examen gaat men ervan uit dat je gebruik maakt van accu's met accuzuur. De vloeistof (accuzuur) in de batterij noemen we ook wel ‘elektrolyt’, omdat de vloeistof zorgt voor de elektrische geleiding.

Knalgas

Accubatterijen moeten in een goed geventileerde ruimte staan, zodat het knalgas (dat ontstaat bij het laden) kan worden afgevoerd. Bij auto’s is dat vrijwel nooit een probleem, omdat de accu min of meer buiten (onder de motorkap) staat. Als een accu opgeladen wordt, zie je het accuzuur borrelen. Het gas dat daarbij ontstaat, is een mengsel van waterstofgas en zuurstofgas. Ga tijdens het laden NOOIT met een brandende lucifer kijken of er nog voldoende accuzuur in de accu zit. Je krijgt dan een geweldige explosie. Hetzelfde gebeurt als een accu wordt opgeladen in een ruimte die niet voldoende wordt geventileerd en waarin bijvoorbeeld iets gaat vonken door een loszittend contact.

Onderhoud

Het bijvullen van de cellen van een loodaccubatterij dient te geschieden met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Sulfateren

De belangrijkste oorzaak van sulfateren van één of meer cellen van een loodaccubatterij is dat ze te ver zijn ontladen. De accu gaat veel langer mee als je hem in de winterperiode regelmatig oplaadt. Bij een te lage voedingsspanning van de marifoon kan het zendvermogen afnemen.

Meten van de accu

Zuurweger

De ladingstoestand (zuurdichtheid) van een loodaccubatterij kan het beste worden gecontroleerd met behulp van een zuurweger. Naarmate een loodaccubatterij verder is ontladen, zal de soortelijke massa van het elektrolyt (accuzuur) afnemen.

Accu ladigmassa accu vloeistofzuurwerger
volledig geladenhoge soortelijke massawordt omhoog gedrukt
volledig ontladenlage soortelijke massazakt naar beneden
  • Als de vloeistof tot bovenaan de schaal van het drijvertje staat (het drijvertje is diep. weggezakt in de vloeistof), is de accu volledig ontladen.
  • Als de vloeistof tot onderaan de schaal van het drijvertje staat (het drijvertje is omhoog geduwd door de vloeistof), is de accu volledig geladen.
  • Als de vloeistof tot in het midden van de schaal van het drijvertje staat, is de accu gedeeltelijk ontladen.

Op het drijvertje tref je in plaats van getallen ook wel een rood (accu ontladen) en een groen (accu geladen) gebied aan. Het rode gebied bevindt zich boven het groene.

Voltmeter

Je kunt de ladingstoestand van een loodaccubatterij ook meten met een voltmeter. Als je dat doet, moet je er wel voor zorgen dat de batterij flink belast wordt.

Test je kennis

Je vragen worden geladen....